Thursday 26 February 2015

ALMOND FLAKES FLAKES @ BEPANG KACANG


Assalamualaikum...

Dapur Nureirfan Daniyel kali ini ingin berkongsi resepi Crispy Almond Flakes @ dalam Bahasa Melayu ada yang Gelar Bepang Kacang..


Bahan- Bahan Asas yang Cukup Simple.. Seperti Gambar Di bawah:-

Tepung Florentin 
Almond Flakes
SESAME SEED @ Green Pumpkin



Cara-cara Membuatnya:-

Satukan Semua Bahan dengan Ukuran
1Cawan Tepung
1Cawan Almond
1/2 Cawan Seed

Hasilnya Seperti Gambar di sebelah




 Pastikan Loyang di Lapik dengan Kertas Minyak @ Pembalut aluminium spt gambar di sebelah

* Panaskan Oven terlebih dahulu dalam 10minit suhu 170.

* Kemudian Masukkan adunan seperti di atas dengan suhu yg sama dan suhu atas dan bawah dalam anggaran 30minit.

 Lihat Hasilnya... OPSS Mase Almond Masih Panas.. Potong Siap2 Mengikut kesukaan supaya bila dah keras nanti xlah susah nk potong.

DAH SIAP!!!
ALMOND FLAKES CRUNCY..

Memang Sedap, Ranggup and Boleh Rasa Keranggupannya Walau beberapa hari




Tips Untuk Mendapatkan Hasil Yang Superrrr Crunch And Cantik 

1) Oven kan Almond flakes, ape2 nuts and sesame seeds terlebih dahulu untuk mengekalkan keranggupannya.. agak2 dalam 20minutes dgn suhu 100celcius.

2) Semasa Sebatikan Kesemua bahan.. Simpan sedikit florentin untuk ditaburkan di atas adunan supaya kesemua nuts akan melekat ketika masak nanti.

3) Sesame Feed Setengah campurkan dalam adunan and setengah lagi ditaburkan di atas adunan yg dah siap supaya sesame feed tuh tidak turun semua ke bawah adunan.


SELAMAT MENCUBA...
ILMU UNTUK DIKONGSI BERSAMA...



1 comment: