Wednesday 25 February 2015

Siakap 3 Rasa Thai Style (Dapur Nureirfan Daniyel)


Assalamualaikum...

Dapur Nureirfan Daniyel Kali ini ingin berkongsi resepi yang menjadi favourite keluarga terutama EN.Somi.
SIAKAP 3 RASA ALA THAI

Apa yang Membezakan Siakap 3 rasa Ala Thai ini dengan Masakan 3 rasa yg lain ialah...
  • Paling Utama is rasanye... Masam2 Manis PEDAS!

  • Semua Bahan- bahan rempah and perasa di potong nipis, potong cube @ boleh jugak dicincang.
  • Of Course!!! Ala Thai ini Lebih Marvelous Pedas nye!



Bahan Utama
  1. 1Ekor Siakap (3 @ 4orang makan) - Bersihkan & Toskan
Bahan Rempah

Bahan A
Bawang Merah 3biji - Cincang 
Bawang Putih 5ulas - Cincang
Halia Sebesar Ibu Jari - CIncang
3batang Serai - Dipotong nipis membulat

Bahan B
Cili Kisar 2sudu besar
Cili Sos 1sudu Besar
Tomato Sos 1sudu Besar
Sos Tiram 1sudu Besar

Bahan C
1biji Nenas (Separuh masak -  at least ade rase masam2 manis) - Potong Dadu
Cili Padi / Lada Benggala / Cili Merah Besar - So optional ikut citara anda kalau nak pedass amik cili padi. - Potong Dadu.
2biji Tomato - Potong Dadu Tapi saya selalu gantikan dgn SOS Tomato
1batang Lobak - Potong Dadu


Cara Memasak :-

1) Ikan Siakap tadi di lumur sedikit serbuk kunyit dan garam, kemudian
 Dibedakkan (bahasa senang nak faham) dengan tepung jagung seluruh ikan (Untuk mengekalkan rasa ranggup Ikan)

2) Goreng Ikan Hingga Masak
Petua - pastikan minyak benar2 panass barulah masukkan ikan (Elakkan dari Ikan Melekat)
          - Mula2 ikan di goreng tadi jangan di usik biarkan aje hingga nampak kekuningan barulah                     balikkan.
          - Goreng dengan minyak yang menenggelamkan ikan (Supaya masak sekata)

3) SIap! and sekarang proceed untuk buat perasa @ kuah nye pulak.

4) Guna Kuali yang sama cuma kurangkan minyak ikan tadi.. Masukkan Bahan A hingga naik bau.

5) Kemudian Masukkan Bahan B (Pastikan Cili kisar di masak hingga naik minyak terlebih dahulu)

6) Akhir sekali bahan2 C.



DAH DIAP!!!
Selamat Mencuba...

SIAKAP 3 RASA THAI STYLE



No comments:

Post a Comment